vloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie
vloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie
vloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie
Een kleine investering…
met grote energiebesparingen
als gevolg!

Hoe werkt vloerverwarming?

Bij vloerverwarming zorgen buizen in of op de dekvloer voor de verwarming van een ruimte. Er bestaan twee soorten: de bekende hydraulische vloerverwarming die voornamelijk gebruik wordt in nieuwbouwprojecten en de minder bekende elektrische vloerverwarming, die vooral voor renovatieprojecten geschikt is.

Voordelen

Kies je voor vloerverwarming? Dan kan je de muren volledig benutten. Vloerverwarming resulteert voor 100% in stralingswarmte. Mede hierdoor blijft de relatieve luchtvochtigheid in de verwarmde ruimte op peil, want een lage ruimtetemperatuur geeft een hogere relatieve vochtigheid. Dat resulteert in een minder droge lucht. Dit type verwarming vereist minder hoge keteltemperaturen dan andere warmtelichamen, vergt nagenoeg geen onderhoud en doet geen stof circuleren.

Werking

Er bestaan verschillende vloerverwarmingssystemen, aangepast aan ieders budget en behoefte.

1. Hydraulische vloerverwarming

Bij een hydraulische vloerverwarming bestaat het warmwatersysteem uit een legpatroon van verwarmingsbuisjes waardoor warm water gestuurd wordt. De installatie vraagt meer voorbereiding en is complexer dan elektrische vloerverwarming. Hoe korter de buizen bij elkaar liggen, hoe beter. Daardoor kan je immers met lage keteltemperaturen werken, wat de zuinigheid en de werking van het systeem ten goede komt en de kans op barsten verkleint. Aangewezen is een tussenafstand van 10 cm tussen de buizen.

Hydraulische vloerverwarming is een inert systeem en heeft een lange opwarmingstijd. Daarom combineer je vloerverwarming best met een weersafhankelijke regeling. Deze meet via een buitenvoeler de buitentemperatuur en stelt aan de hand daarvan de juiste voorlooptemperatuur in. Een ander interessant alternatief is de thermostatische mengkraan die er voor zorgt dat er, ongeacht de buitentemperatuur, altijd water van een vooraf ingestelde temperatuur door de buizen stroomt.

Onder meer omwille van de lange opwarmingstijden wordt vloerverwarming dikwijls gecombineerd met radiatoren of convectoren. Deze zorgen voor de snelle opwarming, en blijven continu de ingestelde temperatuur regelen. Nadien neemt de vloerverwarming het over. Zo gebruik je vloerverwarming als een basisverwarming.

 

2. Elektrische vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming kan het systeem probleemloos op een bestaande ondervloer worden geplaatst. Er is dus geen breekwerk nodig. De meeste systemen zijn dun (van 3 tot 13 mm), waardoor er geen ophoging van de vloer is.

Elektrische vloerverwarming heeft een snelle opwarmtijd, waarbij een thermostaat en een vloersensor samenwerken om de juiste kamertemperatuur te bereiken. Omdat elektrische vloerverwarming vlak onder de topvloer wordt geplaatst, liefst bovenop een isolatieplaat, bereik je snel je gewenste temperatuur.

Vloertemperatuur

Medisch is bewezen dat je een vloertemperatuur van 29 °C niet mag overschrijden. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling over de vloer, kan je de thermostaat twee graden lager dan normaal zetten, zonder comfort- of warmteverlies.

Daar waar conventionele verwarmingssystemen grote temperatuurwisselingen kunnen opleveren, heb je bij vloerverwarming een egale verdeling van de warmte die een groter gevoel van comfort geeft. Best praat je met je vakman over de juiste oplossing in combinatie met de juiste thermostaat om optimaal van je systeem te kunnen genieten.

9 dingen die je moet weten over verwarmingstechnieken

Ontdek meervloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie
Facebook vloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie LinkedInvloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie YouTubevloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie
Contacteer onsvloerisolatie plat dak isoleren isoleren akoestische vloerisolatie

APPLIS bv
Bellensbos 7
2260 Oevel-Westerlo
BE 0828.614.580

T   +32 (0) 14 28 64 05
E   info@applis.be